Waarom het Conservatisme in Nederland nooit zal slagen

Gepubliceerd op 28 december 2022 om 20:12

Conservatisme is afgeleid van het Latijnse conservare wat staat voor “beschermen” of “bewaren”.

 

Het Conservatisme zoals vaak gedacht wordt is dus geen politieke ideologie met een vaste richtlijn, maar kan van tijd tot tijd en van plek tot plek verschillend zijn. Dit is waarom Conservatieven waar dan ook in de westerse wereld continu aan het verliezen zijn op het toneel van de politieke strijd.

 

Conservatisme is constant bezig met het bewaren en conserveren van datgene wat over blijft.

 

Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat de mijlpaal der bewaring continu opgeschoven wordt met de tijd. Wat na 2020 beschouwd wordt als Conservatief was nog een vrij liberale optiek in 2010.

 

Dit noemen we het Overton-venster.

 

Het Overton-venster is de politieke benaming voor die zaken die worden geaccepteerd door de meeste mensen in een bepaalde samenleving.

 

Neem als voorbeeld het homohuwelijk.

 

Iets wat totaal ongehoord was een aantal decennia geleden is nu iets volkomen normaals geworden, ook en zelfs voornamelijk in Conservatieve kringen. Conservatisme is op deze wijze al eeuwenlang ideologisch aan het opschuiven. De conservatieven van vandaag zijn de liberalen van gister.

 

Dit is waarom politieke partijen die zichzelf als links en liberaal profileren, constant de strijd in de gehele westerse samenleving winnen.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.